Hayaller TÜİK hayatlar ENAG… Astronomik zamlar… Üniversiteler şaşırdı

Türkiye’de derinleşen ekonomik krizle mücadele eden milyonlarca öğrenci, eğitime erişimde ciddi güçlükler yaşarken, vakıf üniversiteleri eğitim ücretlerine devasa zamlar yapmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 71,60’lık enflasyon oranına ve bağımsız ekonomi araştırmaları grubu ENAG’ın belirlediği yüzde 113’lük orana rağmen, bazı vakıf üniversiteleri yüzde 100’ün üzerinde zam yaparak yurttaşların tepkisini çekiyor.

İstanbul’da bulunan Biruni Üniversitesi yüzde 100’ün üzerinde, İstanbul Kültür Üniversitesi yüzde 80 ila yüzde 150, Ankara’da bulunan Başkent Üniversitesi yüzde 138 zam yaparken, özellikle Fenerbahçe Üniversitesi, öğrenim ücretlerine yüzde 228 gibi rekor bir zam yaparak dikkatleri üzerine çekti. Bu durum, üniversitenin öğrenci ve velileri tarafından büyük bir hayal kırıklığına yol açtı. Üniversitenin kampüsünde toplanan öğrenci ve veliler, yapılan zammı alkışlarla protesto etti.

“YEMEKHANEMİZ BİLE YOK”
BirGün’ün aktardığına göre, bir öğrenci, geçen yıl 90 bin lira olan eğitim ücretinin bu yıl 220 bin liraya çıkarılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Öğrenci, “Diğer vakıf üniversitelerine kıyasla imkanlarımız sınırlı. Yemekhanemiz yok, birçok öğretim görevlisi işten çıkarıldı. Ekonomik kriz derinleşiyor ama yüzde 50 burslu olmama rağmen bu artış kabul edilemez,” diyerek durumun vahametini anlattı.

Fenerbahçe Üniversitesi’nde okuyan bir başka öğrencinin velisi ise, son yapılan zammın ardından ödeyecekleri tutarın, yüzde 50 bursa rağmen 165 bin liraya ulaştığını belirtti. Veli, “Oğlum üniversiteyi kazandığında şehir dışında bir devlet okulunda okuyacağı zaman giderin daha fazla olacağını düşünerek yanımızda kalsın, harcamamız daha düşük olsun diye özel üniversite tercih ettik. Ancak yüzde 228 zam yapacakları aklımızın ucundan dahi geçmemişti,” şeklinde konuştu.

YÖK’ün 2021 yılına ilişkin hazırladığı vakıf yükseköğretim raporunda, Fenerbahçe Üniversitesi’nin reklam ve tanıtıma yaptığı yüksek harcamalar da eleştirildi. Üniversitenin reklam için 921 bin 386 TL harcadığı, buna karşın kütüphaneye ve Ar-Ge projelerine göreceli olarak çok daha az kaynak ayırdığı belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir