Çeyrek asırdır dinmeyen acı: Başbağlar Katliamı

1993 yılında, 5 Temmuz akşamı PKK’lı teröristler Başbağlar köyüne saldırarak kadınları derede toplayıp, para ve değerli eşyaları yağmaladıktan sonra evleri ateşe verdiler. Teröristler, önce beş kişiyi evlerinde yakarak öldürdü, ardından akşam namazı için camide bulunan 28 erkeği köyün yakınındaki boş bir alana topladı. Burada örgüt propagandası yaptıktan sonra, bu kişileri kurşuna dizdiler. Olay sonrası bölgede yüzlerce boş kovan bulundu.

ACISI İLK GÜNKÜ GİBİ

Başbağlar köyünde katledilen siviller için yarın, devlet yetkilileri ve siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla anma töreni düzenlenecek. Köy sakinleri, saldırının faillerinin bulunup adalet önünde hesap vermesini istiyor.

Katliamdan yaralı kurtulan Ali Akarpınar, köy meydanında yüzlerce boş kovan bulunduğunu belirtti. Akarpınar, o günü AA Muhabiri Talha KOCA’ya şöyle anlattı: “Akşam namazı okunurken teröristler köye indiler. Bizi camiden alıp, kadınları derede, erkekleri de köyün merasında topladılar. Yarım saat örgüt propagandası yaptılar. Diğer teröristler evleri yağmalayıp ateşe verdiler. Propagandadan sonra üzerimize yüzlerce kurşun sıktılar.” Akarpınar, o gece kendisiyle birlikte sadece iki yaşlı köylüsünün sağ kurtulduğunu söyledi.

KATLİAM PLANLIYDI

Katliamdan saklanarak kurtulan İsmail Ogün Kuruçaylı, temmuz ayının gelmesiyle acılarının tazelendiğini ifade etti. Olay sırasında 21 yaşında olan Kuruçaylı, “O gün köyümüze askerden izne gelmiştim. Akşam namazı saatlerinde teröristlerin köye girişlerine şahit oldum ve bir yakınımın evine kaçtım. Pencereden baktığımda teröristler özellikle erkekleri isim isim toplamaya başladılar, çünkü Başbağlar katliamı önceden planlanmış bir olaydı.” dedi.

Kuruçaylı, katliamda eniştesini ve kuzenlerini kaybettiğini belirterek, teröristlerin örgüt propagandasından sonra “atış serbest” diyerek insanları katlettiklerini söyledi. Köyde yaklaşık 210 hane olduğunu ve bunlardan 190’ının yakıldığını dile getiren Kuruçaylı, “Sabah köyümüze indiğimizde katliamın gerçek yüzünü gördük. Terörle mücadelede ülkemiz ilerleme kaydetti.” dedi.

BAŞBAĞLAR KATLİAMI FİLMİ TALEBİ

Başbağlar köyü muhtarı Ali Akpınar, olay günü İstanbul’da olduğunu ve katliamda babası ile ağabeyini kaybettiğini anlattı. Akpınar,”Geldiğimizde her yer, bütün evler yanıyordu. Olay yerinde onlardan kalan eşyalar vardı, onları topladım. Son yıllarda çok yol katettik, artık teröristler kaçacak yer arıyor. Devletimiz onları inlerinde yakalıyor.”  dedi. Akpınar, Başbağlar katliamının unutulmaması ve gelecek nesillere daha iyi anlatılabilmesi için bir film yapılmasını istediklerini belirtti.

Katliamda beş yakınını kaybeden İlyas Parto da olaydan kalan eşyaları köyde kurulan kültürevinde sergilediklerini ve çocuklara tanıttıklarını ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir